WordPress site diagnose

Datum aanpassing 27 september 2023 

wordpress sitediagnose

De sitediagnose geeft een overzicht van aandachts- c.q. kritieke punten die je kunt aanpakken om de prestatie van je WordPress website op te krikken en veiliger te maken. De diagnose is via tabbladen te raadplegen: “Status” en “Informatie”.

 

Waar vind je WordPress sitediagnose? Ga naar je WordPress dashboard > gereedschap > sitediagnose

 

status

Hier staat duidelijk beschreven of het een beveiliging of prestatie issue betreft. Zoals:

  1. inactieve plugins. Toelichting > Het is belangrijk om je website schoon en beveiligd te houden, en inactieve plugins vormen een potentieel risico als ze niet worden beheerd. Regelmatig controleren en opruimen van inactieve plugins is een goede gewoonte om de prestaties en beveiliging van je WordPress-website te behouden.
  2. inactieve thema’s. Toelichting > bij inactieve thema’s geldt hetzelfde als hierboven bij plugins staat beschreven.
  3. De optionele module, imagick, is niet geïnstalleerd of is uitgeschakeld. Toelichting > Deze kun je hier activeren. DirectAdmin > Advanced Features > Select PHP version > vink imagick aan onder Extensions
  4. Je moet een persistent object cache gebruiken. Toelichting > Door een persistente objectcache te gebruiken, kun je gecachete objecten hergebruiken in plaats van dat er voor de tweede keer een beroep moet worden gedaan op de database voor hetzelfde object.
  5. 301 .htaccess redirect is niet ingeschakeld. Toelichting > Een 301 redirect is de beste manier om een doorsturing op te zetten. Een 301 redirect stuurt je automatisch en op een veilige wijze door.
  6. Niet alle aanbevolen security headers zijn geïnstalleerd. Toelichting > https://www.vimexx.nl/help/hoe-kan-ik-security-headers-instellen-voor-mijn-website.

informatie

Dit “Informatie” onderdeel van sitediagnose toont je elk detail over de configuratie van je WordPress site. Indien er mogelijkheden tot verbetering zijn, word je niet hier maar via het tabblad “status” op de hoogte gebracht.

Hier kun je informatie vinden over, zoals:

  1. WordPress gegevens, zoals de versie die draait
  2. Instellingen van bestanden, plugins, thema’s, database, etc.; locatie opslag, versie, grootte, rechten etc.
  3. media-afhandeling
  4. server setupgegevens

Met een druk op de knop kun je een handige lijst met alle informatie van deze informatiepagina exporteren.