Stappen Updaten WordPress website

Datum aanpassing 20 mei 2021 

In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je je WordPress website moet updaten. Want WordPress updates zijn noodzakelijk, zodat je website veilig blijft en optimaal blijft functioneren.

Wanneer nieuwe versies zich aandienen, zie je na het inloggen aan de linkerzijde het aantal updates in een rood bolletje staan. Bij plugins zie je mogelijk ook in het rood het aantal updates. Staan er bijvoorbeeld in onderstaand geval: Plugins 8 en updates 11, dan kan dit betekenen dat naast de updates van 8 verschillende plugins ook nog 3 updates voor WordPress en 2 updates voor thema’s klaar staan.

wordpress updates
update van 11 onderdelen staan klaar
Plugins update
update van 8 plugins staan klaar

updaten wordpress website

  1. Maak een backup van je WordPress website + database
  2. Als een caching plugin geïnstalleerd staat, deactiveer deze dan eerst. Een voorbeeld van een caching plugin is W3 Total Cache. Na updaten kun je deze weer activeren.
  3. Plugins updaten
  4. Plugins deactiveren
  5. Thema updaten
  6. WordPress core updaten > versie nu bijwerkenBijwerken WordPress
  7. Plugins stapsgewijs activeren, tussendoor blijven controleren of de website nog goed draait
  8. Eindcontrole van alles; layout en functionaliteiten

upgrading php

Naast het update van wordpress, plugins, widgets en thema’s bestaat er ook: upgrading van PHP. Nieuwere versies van PHP maken je website stukken sneller. Een PHP-versie heeft over het algemeen een levenscyclus van drie jaar. 

Via je Tools/Instellingen kun je zien welke PHP versie je hebt. Op dit moment van schrijven, raden wij minimaal PHP 7.4 aan. De laatste versie is PHP 8.0 die werkt vanaf 10 december 2020 t/m 26 november 2023. Na 26 november 2023 wordt in ieder geval PHP 8.0 niet meer ondersteund. Oftewel de ontwikkelaars brengen dan geen updates meer uit. Dus veiligheid kan dan niet meer gegarandeerd worden. Maar tegen die tijd zal er weer een nieuwere versie uitgekomen zijn.

Vraag aan je hoster of webbouwer of diegene de PHP van je website wil upgraden. Het is meestal een kleine handeling, maar kan ook weer een website breken. Dus wees er voorzichtig mee. En maak altijd een backup van te voren.

PHP-gereedschap updaten
Gereedschap - Sitediagnose
PHP-geslaagde test
Zie je PHP niet direct staan, klik op geslaagde tests
PHP versie updaten
Hier zie je welke PHP versie je website heeft