Je kent dat wel, je website wordt wat trager om dat deze misschien wel volloopt. Tijd om op je media op te schonen op je WordPress website. Beginnende met overbodige images en files (afbeeldingen en documenten) aan te pakken. Maar welke staan wel in je mapje “media” maar worden niet op je website getoond? Dit zijn waarschijnlijk onbruikbare afbeeldingen die misschien al heel oud zijn en die alleen maar onnodig ruimt in beslag nemen. Tijd voor de Media cleaner scan!
Wat moet je niet doen bij het scannen van overbodige afbeeldingen?
Ga niet in de Media bibliotheek de niet gekoppelde afbeeldingen selecteren en verwijderen. Dit zijn namelijk afbeeldingen die rechtstreeks naar de mediabibliotheek zijn geüpload en dus niet via een bericht of pagina. Als een mediabestand vervolgens aan een bericht of pagina is toegevoegd nadat het naar de mediabibliotheek is geüpload, wordt het nog steeds als niet-gekoppeld beschouwd.
Kortom: als een afbeelding of bestand niet-gekoppeld is, betekent dit niet dat het bestand niet ergens op je site in gebruik is.
Als een afbeelding of bestand niet-gekoppeld is, betekent dit niet dat het bestand niet ergens op je site in gebruik is.
wAt kun je het beste dan wel doen om overbodig media boven water te krijgen?
Installeer een plugin die de afbeeldingen (en documenten zijn ook mogelijk) op je website scant, zoals Media Cleaner van Meow Apps. Deze plugin Detecteert welke media-items (afbeeldingen, PDF’s en andere bestanden) niet worden gebruikt.
in 6 stappen overbodige media op je wordpress website scannen en veilig verwijderen.
1. Maak een volledige backup
Maak een volledige back-up, bijvoorbeeld met de UpdraftPlus plugin.
2. Installeer WordPress plugin Media Cleaner
Media Cleaner is een geavanceerde plug-in die je ondersteunt bij het opschonen van je WordPress-mediabibliotheek. Het verwijdert ongebruikte media-items en bestanden, en repareert gebroken verwijzingen. Dankzij de ingebouwde prullenbakfunctie kun je alle wijzigingen eerst beoordelen en goedkeuren voordat je ze definitief doorvoert. Media Cleaner past slimme analyses toe om ervoor te zorgen dat het compatibel is met specifieke plug-ins en thema’s.
3. Media Cleaner, de Gratis of Betaalde versie?
Deze gratis plug-in is compatibel met alle soorten media. Het is getest op een breed scala aan WordPress-versies, waaronder de nieuwste versie met Gutenberg, evenals verschillende thema’s met een grote groep gebruikers. Ook is het een onderdeel van WooCommerce. Voor gebruikers met complexere plug-ins voor het verwerken van website-inhoud kan de betaalde versie nodig zijn voor optimale compatibiliteit.
Media Cleaner Pro (betaalde versie) voegt extra functies toe aan de gratis versie van Media Cleaner:
- Filesystem Analysis – Scant uw fysieke /uploads map en vergelijkt deze met de mediabibliotheek.
- Extra ondersteuning – voor complexe plug-ins, zoals ACF, Metabox, Divi Builder, Fusion Builder (Avada), WPBakery Page Builder, Visual Composer, Elementor, Beaver Builder, Brizy Builder, Oxygen Builder, Slider Revolution, Justified Image Grid, Avia Framework en nog veel meer!
- Live-sitescan – analyseert de online versie van uw website en verbetert in sommige gevallen de nauwkeurigheid.
Het feit dat de Pro-versie meer plug-ins en pagina-builders ondersteunt, betekent niet dat het meer bestanden detecteert; integendeel: het zal minder vals-positieve resultaten opleveren (meer nauwkeurigheid).
Licentie – Als je de plugin maar voor één grondige schoonmaak gebruikt dan kun je volstaan met een licentie voor één jaar.
Support is goed – Wij hebben een goede ervaring gehad met support. Wij troffen namelijk ook images aan in de scan die als background fungeerde in een element van Elementor. Dus niet in een post of een pagina.
Binnen een week tijd kregen we een follow-up, dat ze dit had meegenomen in de volgende update, die al direct klaar stond. Petje af!
4. Installeer plugin Media Cleaner
- Ga in je WordPress dashboard naar Plugins > Nieuwe plugin toevoegen.
- Type in het zoekvenster “media cleaner”. Als het goed is staat deze plugin bovenaan in de gevonden resultaten.
- Activeer deze.
5. scannen (Mediabibliotheek of Filesystem)
- In je WordPress dashboard zie je “Meow Apps” verschijnen.
- Ga naar > Media Cleaner > Access Media Cleaner Dashboard
- Klik op de Scan button
- In het keuzemenu daarnaast kun je kiezen voor Media Library of Filesystem.
- Geef de scan even de tijd. De plugin analyseert je WordPress website. Zodra de analyse volledig is voltooid, worden de resultaten weergegeven.
6. Bekijk de resultaten zorgvuldig
Pas op voor de vals-positieve inzendingen. Afbeeldingen die bijvoorbeeld rechtstreeks door het thema worden gebruikt, zoals logo’s, headers, enz. Zoek ze en als ze deel uitmaken van die resultaten, selecteer ze en klik op Negeren. Vervolgens zullen ze nooit door de plugin worden verwijderd.
Met de Media Bibliotheek Scan krijg je een bepaald aantal bestanden tussen haakjes, bijvoorbeeld: “myfile.jpg” (+ 10 bestanden). Dit komt omdat er een origineel bestand is en alle bijbehorende formaten. Met deze scan worden alle miniaturen als gebruikt beschouwd als een van de bestanden (of het oorspronkelijke bestand). Je kunt dit verder optimaliseren in de sectie Nutteloze Thumbnails verwijderen. Hier zal ik in een ander blog aandacht aan besteden.
7. Extra check? Gebruik de broken link checker
Wil je zeker weten of er kapotte links in je site of pagina zitten? Waar bijvoorbeeld een image had moeten staan, maar die je bij de scan van de Media Cleaner hebt verwijderd.
Installeer de plugin “Link Checker”.
Dit kan een paar uur tot een dag duren. Deze plugin kun je installeren, activeren en na verloop van tijd de eventuele gebroken links bekijken via je WordPress dashboard aan de linkerzijde “Link Checker”.