Ontwikkel wordpress website maken

Datum aanpassing 22 maart 2023 

Hoe kun je het beste een WordPress test-website aanmaken

Je hebt een website jouwdomeinaam.nl maar je wilt ook een test omgeving maken op test.jouwdomeinnaam.nl

Wij hebben Vimexx als provider en kiezen voor een volwaardig subdomein (lees verder om op een andere wijze een ontwikkel website op te zetten).

Maar als we snel iets op willen zetten en het is even voor ons zelf om uit te proberen, dan gaat het aanmaken van een onvolwaardig subdomein sneller (lees verder op een snelle wijze een onvolwaardig subdomein aanmaken)

Een volwaardig subdomein aanmaken gaat als volgt:

 1. Ga naar je directadmin
 2. Klik op domain administration
 3. Voeg vervolgens het domein toe (je maakt dan netjes letterlijk een andere domein). Dan is alles gescheiden. Bijvoorbeeld: https://test.jouwdomeinnaam.nl. Er wordt automatisch een folder onder Domains aangemaakt, in bestandsbeheer. Dan heb je een gescheiden deel. Waar je een database kunt aanmaken.
 4. De website is nog onbereikbaar
 5. Ga vervolgens naar het DNS management in je hoofddomein.
 6. In DNS moet je A en AAA toevoegen, zie handleiding van Vimexx hoe je een subdomein als domein toevoegt.
 7. Je kopieert”
  1. de getallen van A bij je hoofddomein naar > kopje “Add domain records”. Vul hier alleen de naam “test” in. Dus niet “test.jouwdomeinnaam.nl” en plak hier de getallen van A van je hoofddomein. En voeg toe.
  2. Dit herhaal je nog eens. Maar nu vul je “www.test” in
  3. Voer stap a t/m b ook uit bij AAAA.
 8. Zet je SSL certificaat aan. Want het is mogelijk dat je nog steeds je website niet ziet en dat je een soortgelijke melding als deze te zien krijgt “Waarschuwing: mogelijk beveiligingsrisico”.
 9. Pas het robots.txt bestand aan of pas de robots.txt via Yoast plugin aan. Want je wilt niet dat Google jouw ontwikkel WordPress website indexeert. Dit kan namelijk vergaande consequenties hebben. Niet alleen kan men op deze test website terecht komen, maar ook kan Google niet gecharmeerd zijn van deze dubbele content. Daardoor kun je met je hoofddomein, je werkelijke website, moeilijker vindbaar zijn. Google geeft je als het ware straf omdat deze zoekmachine vindt dat je hem hebt willen manipuleren.
 10. Plaats kopie van de bestanden van het hoofddomein middels FTP (Filezilla) in test.jouwdomeinnaam.nl. Je kunt er ook voor kiezen om met behulp van Installatron vanuit DirectAdmin een clone te maken van je WordPress website.

h

Chrome Browser kan website niet vinden
Stap 5 - Chrome website is onbereikbaar
Browser kan website niet vinden
Stap 5 - Firefox website is onbereikbaar

De wp-config.php moet er dan zo uit zien
Dit geef ik je mee als achtergrond informatie. Gaat dit boven je pet. Sla dit gewoon over ­čśë

define(‘AUTOMATIC_UPDATER_DISABLED’, true);
/* Redirect */
define(‘WP_HOME’,’https://test.jouwdomeinnaam.nl/’);
define(‘WP_SITEURL’,’https://test.jouwdomeinnaam.nl/’)

 

WordPress website clonen via directadmin

Als je je website wilt clonen, kun je dit ook via je Directadmin met installatron uitvoeren. Dit kan ook met websites van verschillende providers. We gaan je stap voor stap uitleggen hoe je dit kunt uitvoeren.

Let op de website die je wilt clonen zal je wel eerst moeten toevoegen aan installatron. Dit doe je door:

 1. Heb je ooit al je website binnengehaald voor de installatron, dan zie je deze staan onder “my applications”. Zo niet dan klik je bij Web Applications op WordPress
 2. Je ziet vervolgens de volgende tabbladen:

my applications – hieronder staan de websites die al installatron staan om te gebruiken voor o.a. backupen + clonen.
installatron my backups – hiermee kun je een kopie van je website bewaren. Mocht er iets gebeuren met je website wat niet klopt, dan kun je je backup oproepen.
applications browser – als je een applicatie wilt toevoegen aan je website.

 1. Zie je hoofdomein website niet onder “my applications” staan? Ga dan je hoofddomein website binnenhalen door te kiezen voor import existing install. Wees niet bang, er gebeurt niks met je website! Je bereikt hiermee alleen dat je via installatron zaken met je website kunt uitvoeren, zoals clonen + backupen
 2. We gaan nu je hoofddomein website clonen. klik op het clone icon.

Laat Google je WordPress test-website niet vinden!

Maar let op! Je wilt natuurlijk niet dat een zoekmachine deze WordPress test-site indexeert. Oftewel niemand mag je site vinden via Google.

Om te controleren of je test site is gecrawld door Google gebruik je bijvoorbeeld de volgende zoekterm

site:test.jouwdomeinnaam.nl
hierbij moet je test.jouwdomein.nl aanpassen in jouw url

Hoe zorg je ervoor dat Google je WordPress test-website niet vindt

LET OP! Dit geldt voor jouwdomeinnaam.nl/test! En niet voor test.jouwdomeinnaam.nl

 • Zet in WordPress via instellingen > lezen > niet opnemen in zoekmachine
 • Plaats in Robots.txt bestandje > Disallow: /test/


  Je kunt dit ook via de Yoast plugin aanpassen

 1. Gereedschap
 2. Bestandseditor
 3. Maak een robots.txt aan, als deze nog niet bestaat. (Htaccess staat er wel automatisch). Je komt automatisch op een bronpagina, met backspace ga je terug naar de site en zie je dat robots.txt is aangemaakt. Sla deze op na wijzingen.
 • En zet voor de zekerheid een maintenance plugin aan, zodat men moet inloggen om de website te kunnen zien. Hiermee voorkom je dat men toch je website ziet, doordat deze toch door Google is geindexeerd hebben of als iemand direct op je website belandt door simpelweg de url in te voeren in de urlbalk van je browser.

Even terugkomend op RobotS.txt

Met het hieronderstaande hoef je niks te doen. Maar om het robot.txt bestandje te begrijpen, geven we nog wat informatie mee. Je robots.txt kun je overigens hier testen > https://support.google.com/webmasters/answer/6062598?hl=nl

GEHELE WEBSITE NIET LATEN CRAWLEN MET ROBOTS.TXT

Mocht je nou de gehele site niet willen laten crawlen door een bot, dus dat jouw site niet terug te vinden is in de zoekresultaten van Google. In ons voorbeeld betreft het de volgende domeinamen:  jouwdomeinnaam.nl EN jouwdomeinnaam.nl/test (eigenlijk jouwdomeinnaam.nl/*) Dan doe je zet je het onderstaande in je robot.txt bestand:

User-agent: *
Disallow: /

GEHELE WEBSITE LATEN CRAWLEN OP EEN PAAR UITZONDERINGEN NA

Mag alles gecrawld worden, dan ziet een robots.txt er bijvoorbeeld zo uit. Dit betekent dat Google alleen niet de url van de backend hoeft te indexeren. 

Disallow: /wp-admin/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php

 

Ben je klaar met je WordPress test-website?

Als je je aanpassingen hebt verricht op je ontwikkelwebsite, bijvoorbeeld een nieuwe extensie, en je bent tevreden dan kun je dit uiteindelijk toepassen op de originele website.

Verwijder vervolgens /test of test.domeinnaam.nl, hier staat je ontwikkelwebsite.
Sommigen laten de ontwikkelwebsite staan voor een volgende keer. Wij raden dat af omdat je de ontwikkelwebsite ook moet meenemen in de updates. Ook kun je het beste nieuwe zaken testen als je zeker weet als je de laatste versie hebt. Want mocht je bijvoorbeeld tussendoor wel eens een keer een plugin gelijk op de originele website hebben geïnstalleerd, dan kan dit mogelijk conflicteren met een nieuwe plugin die je alleen hebt uitgeprobeerd op de test website.

op een andere wijze een ontwikkel website maken

1. niet als een volwaardig subdomein

Als je snel een ontwikkelsite wilt opzetten. Is dit wel de snelste wijze. Vergeet niet ook je DNS aan te passen.

Je kunt ook test.jouwdomeinnaam.nl als een niet volwaardig subdomein opnemen. In DirectAdmin kun je dit aanmaken via “subdomain management”. Dus niet via “domain administration”,

Een niet volwaardig subdomein test.jouwdomeinnaam.nl kun je vinden in je hoofddomein root:

/domains/idots.nl/public_html/test

Een volwaardig subdomein test.jouwdomeinnaam.nl vind je in bovenstaand voorbeeld in:

/domains

2. Aparte map in de root van je hoofddomein

Als je snel een afzonderlijke ontwikkelomgeving wilt maken om onderdelen op je website bijvoorbeeld te kunnen testen, kun je dit bewerkstelligen door een  /test aan te maken in de root. Dus:

jouwdomeinnaam.nl/test in plaats van test.jouwdomeinnaam.nl

Middels Filezilla kun je hierin de bestanden plaatsen.