Backup maken van je WordPress site

Datum aanpassing 30 september 2022 

Een backup maken van je WordPress website is altijd een vereiste, voorafgaand aan:

 • updates
 • uitvoeren van grote aanpassingen
 • installatie van nieuwe plugins. Want sommige plugins kunnen onderling conflicten veroorzaken

Maak daarnaast ook periodiek updates. Dit kun je bij de meeste backup plugins makkelijk instellen.

Hoe maken wij backups?

1. Als we zonder plugin een backup maken, doen we dit via Directadmin;

2. Backups uitvoeren met een plugin, gebruiken we meestal UpdraftPlus voor. De gratis versie en is zeer gebruikersvriendelijk. Je kunt een backup van je website ook lokaal op je laptop/pc zetten of in de cloud bewaren.

 

Backups maken zonder plugin via directadmin

Als je via jouw hostingbedrijf toegang krijgt tot Directadmin en je hebt een pakket inclusief backups dan kun je op een gemakkelijke wijze via Directadmin een backup restoren (terugzetten). Dat kan via “Restore Backups”

De meeste hostingbedrijven maken een paar keer per dag een automatische backup van jouw website (inclusief je database).

Deze backups staan afhankelijk van het hostingbedrijf en je pakket, voor 1 of 2 maanden opgeslagen.

Let op: maak eerst de public_html map helemaal leeg, zodat er geen conflicten kunnen ontstaan.

Wil je van je gehele hostingpakket een backup maken. Dit kunnen diverse domeinnamen, mailboxen, ftp accounts en instellingen zijn. Dat kan via “Import other Directadmin backups”.

Hoe installeer je Updraftplus?

Ga naar plugins en installeer de nieuwe plugin UpdraftPlus en vergeet deze niet te activeren. Met behulp van de wizard kun je de instellingen doorlopen. Dit kun je ook achteraf instellen.

Je kunt aangeven hoe vaak je een back-up kunt maken voor bestanden en database. Dit staat altijd standaard op handmatig. Maar je kunt dit ook automatisch laten uitvoeren en de gewenste periodiek aangeven.

plugin updraftplus 1
updraftplus backupschema
Plugin updraftplus 2

Hoe werkt Updraftplus backups maken?

Ga na activatie van UpdraftPlus een backup maken via deze plugin (via instellingen in je dashboard):

 1. Druk op de button “nu een backup maken”
 2. Hij bewaart in onderstaand voorbeeld 2 back-ups. Komt er een eentje bij, dan verdwijnt de oudste. Zo raakt je server ook niet vol.
 3. Dan krijg je nog de gelegenheid om instellingen aan te passen. Maar ik zou het gewoon zo laten staan. Maak de backup nu!
 4. Let er wel op, dat de backup dus in een mapje van je website komt te staan. Bij hacken van je site of als je site niet meer benaderbaar is, kun je dus ook niet bij de backups. Je kunt er dan voor kiezen om ook een backup lokaal (op je pc/laptop) of in de cloud te plaatsen. Een gezipte versie zal in je download map geplaatst worden. Tenzij je ooit anders hebt aangegeven.
  1. Klik op button “database”, button “plugins”, button “thema’s”, button “uploads”, button “overig”.
  2. Daarna kun je deze downloaden en lokaal plaatsen. Door op de buttons te klikken van: “database”, “bestanden”, “plugins”, “thema’s”, “uploads”, “overig”.
  3. Vervolgens kun je de meldingen wegklikken door op alle kruisjes “x” te klikken.
UpdraftPlus maak backup
stap 1.
UpdraftPlus backup overzicht
Stap 2.
UpdraftPlus backup uitvoeren
Stap 3.
UpdraftPlus Backup data
Stap

Maakt jouw provider backups?

Wellicht kun je deze ook via je provider opvragen. En misschien kun je gratis en op gemakkelijke wijze de backup terugplaatsen (restore).

Informeer bij je provider of raadpleeg de FAQ van je provider. Toch raden we je aan om zelf back-ups maken, zodat je zelf nog de touwtjes in handen houdt.